Има много и различни био продукти за почистването на дома. Содата бикарбонат или по-позната като сода за хляб е един от не-отровните продукти за почистването на домакинството. Наред с оцет се нарежда към един от най-полезните и ефективни почистващи продукти.

Подобно на оцета, содата има три основни неща, които я правят незаменима помощница в почистването на дома.

Содата е нетоксичен продукт!

Содата е мултифункционален продукт!

Содата в евтина! … и не се разваля.

Както подсказва името й , сода за хляб, може да се използва за готвене. Тя може да се използва и за лекарство , но както също знаем има уникално приложение и при почистването.

В кухнята

Елиминира неприятната миризма. Поставете в кутия или купичка сода  в хладилника, фризера или шкафа, а след това няма да има и помен от неприятната миризма.

По същия начин содата за хляб ще ви отърве от неприятната миризма от кофата за боклук. Поръсете малко сода за хляб на дъното на кофата. Поставете чувала за смет и отново на дъното поръсете малко със сода.

Ако сте решили да почистите фурната, със содата мазнината ще изчезне за секунди. Поръсете със сода и след това с малко топла вода полейте мазните участъци. Изчакайте 5-10 минути и забършете със суха кърпа. Ако имате керамични котлони само бъдете по-внимателни при обирането с кърпата, за да не надерете горния слой.

За почистване на повърхности може да поръсите сода за хляб върху влажна кърпа. След това избършете и изплакнете с чиста вода. Но не го пробвайте върху стъклени повърхности!

За да премахнете застояли миризми от хранителни контейнери, кутии за храна – изплакнете с топла вода и сода за хляб. Ако миризмата не се е премахнала оставете го за едно денонощие накиснат със сода и топла вода.

За да почистите разлят грес от пода го поръсете със сода за хляб, а след това го избършете с топла, влажна кърпа. Това е освен безопасен метод, но и не наранява повърхността на пода.

 

В пералнята

Заменете половината от праха за пране със сода. Това ще запази свежестта на дрехите ви, както и тъканите им.

Царица е при премахването на мазни петна от дрехите. Сложете малко сода върху замърсения участък и леко с пръст намокрете мястото. След това с кръгови движения разтъркайте и оставете да изсъхне. После пуснете дрехата да се изпере и няма да има и помен от мазното петно.

При прането на белите дрехи добавете ½ чаена чаша сода. Добавете си и нормалното количество белина, което по принцип слагате. А, след това ще имате искрящо бeли дрехи.

Ако се чудите как да почистите инокса у дома, тук може да прочетете повече по темата.