Чистия килим е важен, не само за външния вид на къщата, но и за здравето на обитателите и. Появата на мухъл, бактерии, които се образуват в килима, прах и др., могат да създадат ненужни здравословни проблеми. Много хора предпочитат сами да изперат килимите у дома и затова е важно да знаем, че има различни начини за почистване. Как ще изперем един килим и това зависи от материала, от който е направен и дали има трудни за премахване на петна, или просто са се насъбрали прах, косми и мръсотия във влакната.

Правилно почистване с прахосмукачка

Първото нещо, което трябва да направим преди всяко изпиране на килим, е да минем с прахосмукачка. Знаем какво си мислете – какво сложно има в това? Включваме прахосмукачката, минаваме и готово. Но има някои неща, които често се забравят при този тип почистване.

  1. Важно е, преди изобщо да пуснем прахосмукачката, да минем и да съберем всяко нещо, което може да я задръсти – монети, дребни играчки, хартии и др.
  2. Друго нещо, което трябва да се направи преди да пуснем прахосмукачката – да забършем праха от мебелите в стаята, в която е килима. Безсмислено е да използвате прахосмукачка преди тази стъпка, тъй като праха от повърхностите лесно може да попадне върху чистия килим.
  3. Използвайте накрайниците на прахосмукачката. Те са там, за да можем да извлечем праха дори от най-труднодостъпните места по килима и мокета – под мебелите, както и в ъглите.
  4. Ако редовно почиствате с прахосмукачка, няма толкова голяма нужда от често пране на килима.

Премахване на неприятни петна от килима

Рано или късно във всяка къща килимите се зацапват и по тях се появяват петна. Независимо дали сте си разсипали кафето от бързане сутрин, или пък децата и домашните любимци са направили нови шарки по текстила – не се притеснявайте! Има лесен начин да се справим с неприятните петна върху килима.
Натопете суха кърпа в малко газирана вода (ако нямате газирана вода, сода бикарбонат с малко вода ще свърши същата работа) и нанесете върху петното с леки потупвания. После подсушете със суха кърпа – оцветяването би трябвало да се е махнало.

Ако петното на килима още стои, пригответе си смес от няколко капки препарат за миене на съдове, 3 с.л. бял оцет и ¼ чаша вода и нанесете с потупвания върху петното с чиста кърпа. След като премахнете замърсяването може да “изплакнете” килима с помощта на влажна кърпа, за да не останат следи от почистващите препарати.

Премахване на неприятни миризми от килима

Лоша миризма, концентрирана само около определено място върху килима

Направете разтвор с десетина капки евкалиптово масло с малко вода и нанесете върху мястото. После избършете с влажна кърпа. Може също да пробвате с 1 чаша сода бикарбонат и 10 капки лавандулово или евкалиптово масло.

За миризми които идват от целия килим, а не само от малки петна

Когато от килима се носи неприятна миризма, но не знаете от къде, поръсете цялата му повърхност със сода бикарбонат. За по-добър ефект, предварително навлажнете леко килима с кърпа потопена във вода (към водата може да прибавите малко количество водороден пероксид за по-силен ефект, но имайте предвид, че течността може да избели шарките).

Хубаво е содата да се остави няколко часа, но ако миризмата е по-силна, направете го преди лягане и оставете да престои до сутринта. След като содата е престояла колкото е необходимо, тя е попила влагата и лошите миризми от килима и можете да я отстраните като внимателно минете навсякъде с прахосмукачка.

За неприятна миризма от тютюн

Напълнете 2-3 купички или с амоняк, или с бял оцет. Никога не ги смесвайте, разтвора от двете неща образува вреден газ! Оставете тези купички из стаята, където мирише на тютюнев дим. Миризмата няма да изчезне напълно, но този трик ще помогне да не мирише толкова силно на цигари.

А ако и тези наши съвети не помогнат, винаги може да се обърнете към нас за професионално пране на килими.