Поддръжката и чистенето на дома е една от най-важните задачи в ежедневието ни. Чистотата вкъщи е важна не само за поддържане на добра хигиена, но и за самочувствието ни, тъй като домът ни е отражение на нас самите и как се грижим за него говори колко се грижим за себе си. Като продължение на предишната ни публикация, днес решихме да допълним списъка с хитрини, които ще ви улеснят при поддържането на реда и чистотата на къщата.

13 лесни трика за почистване на дома

 1. Често се случва да разлеем вино или кафе по тапицерята на дивана докато посрещаме приятели, но това не трябва да разваля доброто ни настроение! Ако реагирате бързо, можете да си спестите пари и време в почистването на меката мебел. В малка каничка топла вода разтворете една голяма лъжица течен сапун. Напоете крайчето на чиста кърпа в разтвора и я изцедете, така че да не тече. С леки потупвания с навлажнената кърпа можете да извлечете оцветяването преди петното да е засъхнало върху тапицерията на меката мебел.
 2. В любимата ви чаша за кафе, или чай има останали петна, които не се махат? Вземете малко паста за зъби, нанесете върху кухненската гъба и я изтъркайте старателно. Петната от кафе и чай изчезват без следа! После изплакнете чашата добре, за да избегнете привкуса на мента със следващото кафе.
 3. Правилната редовна поддръжката на домакинските уреди и бяла техника може да ви спести много пари! Използвайте сода бикарбонат за да почистите съдомияланата машина. Поръсете содата по влажна гъба и старателно избършете вътрешността на съдомиялната, за да премахнете неприятни миризми и остатъци от храна.
 4. Имате мазни петна по любимите ви дрехи? Колата може да ги спаси, ако нямате подръка препарат за петна! Сложете дрехите в пералнята, добавете 1-2 капачки от напитката при праха за пране и пуснете машината на кратка програма. Киселините в колата помагат за премахването на мазните петна от текстила.
 5. Ако от хладилника се носи лоша миризма и искате да го почистите добре, без да ползвате токсични препарати, може да използвате сода и оцет. Извадете всичко от уреда и го изключете, преди да пристъпите нататък. Избършете вътрешността с гъба, напоена с разтвор от вода и оцет. След това поръсете със сода за хляб и оставете да престои няколко часа. Можете да използвате прахосмукачка, за да премахнете содата. След като върнете всичко в него, срежете един лимон на две и сложете едната половина най-отгоре и другата половина най-отдолу. Така ще избегнете неприятните миризми и почистването на целия хладилник!
 6. Изгорили сте вечерята във фурната, или пък сте разсипали част от яденето по котлона? Избегнете лошата миризма на игоряло в къщата като поръсите малко сол по изгорелите тенджери, по котлона и във печката. Солта неутрализира миризмата на загоряла храна.
 7. Добрата поддръжка на ютията също може да ви спести пари. Ако искате и да действате екологично – ползвайте оцет, за да почистите уреда от варовик и котлен камък. Включете ютията докато загрее и я изключете. Напълнете отделението за вода с 1 част вода и 1 част оцет. Оставете да престои около 1 час, изсипете сместа и изплакнете.
 8. Искате да полирате дървените мебели у дома? Ако не ви е приятна миризмата на препарати, или сте алергични към съставките им, излъскайте дървото с вълнен, или памучен парцал, натопен в зехтин. Това е добра, екологична и безопасна алтернативите на готовите продукти, а дървената мебел ще засияе!
 9. Мазни следи по стените от детски ръчички? Използвайте средата на филия бял хляб като гъба да премахнете мазнините. Звучи странно, но белия хляб ще попие отпечатъците без остатък. Един наистина бърз и ефективен начин за премахване на мазни петна от стените!
 10. Дрехите ви имат неприятна миризма на плесен и застояло след като ги извадите от пералнята? Пуснете машината празна на по-висока температура като добавите една чаша бял оцет в отделението за прах за пране. Това не само ще неутрализира неприятните миризми, но ще помогне за почистване на пералнята отвътре и ще удължи живота на уреда.
 11. Молците ви лазят по нервите като изяждат всичките ви любими дрехи? Билките ще ви помогнат да се справяте с тях! В една малка платнена торбичка сложете изсушени билки като лавандула, дафинов лист, карамфил или мащерка, и ги оставете в гардероба, или чекмеджето бельо и чорапи. Молците не понасят силните миризми и ще стоят далеч от дрехите ви без да се налага да ползвате вредни препарати.
 12. Ръждясали прибори? Не се притеснявайте, няма нужда да си купувате нов комплект. Вземете глава лук и натъркайте ножовете, вилиците и лъжиците добре. Ръждата изчезва веднага. Изплакнете приборите и ги оставете да изсъхнат добре, преди да ги приберете.
 13. Ако имате кожена мебел в къщата използвайте паста за зъби да поддържате вида материала като нов. Полирайте кожения диван или фотьойл с помощта на пастата и сух чист парцал. След това избършете следите от пастата за зъби с леко навлажнена кърпа и подсушете кожата добре. Само внимавайте да не използвате паста за избелване на зъби, тъй като веществата в нея може да увредят кожената тапицерия.