Поддръжката на меката мебел е много важно, не само за външния вид, но и за хигиената у дома. Ето няколко начина по който можем да поддържаме чистотата на меката мебел вкъщи.

6 бързи стъпки за пране на мека мебел:

 1. Първата стъпка е да минем с прахосмукачка. Можете да сложете чорапогащник върху представката за да не я задръствате с монети, хартии, дребни играчки и др. За правилната поддръжка на меката мебел е важно да минавате с прахосмукачка често, за да не се събира много прах и мръсотия в текстила. Така поддържате и хигиената, и външния вид на диваните и креслата.
 2. Проверете етикета на меката мебел. Етикетът може да ви ориентира към правилния разтвор или препарат, който е нужен за почистването на дивана или фотьойлите. Някои мебели имат нужда от професионален препарат, а други от разтвор, който можете да направете вкъщи. Ако диванът или креслото са изгубили етикета си, по-добре се обърнете към професионалист за съвет.
 3. Как да си направете разтвор за пране на мека мебел вкъщи? Напълнете празна спрей-бутилка с вода и добавете няколко капки веро. Сложете една капачка бял оцет и няколко щипки сода бикарбонат. Разтръскайте хубаво сместа преди да я използвате.
 4. Преди да напръскате разтвора по цялата повърхност на креслото или дивана, хубаво е да го пробвате на малко, невидимо място. С меката част на гъба нанесете сместа внимателно на пробното място. Оставете около 20-30 минути да изсъхне напълно. Ако от разтвора остане петно или се получи избеляване, не го ползвайте, а се обърнете към професионалист за пране на мека мебел.
 5. Ако нямате проблем с домашно приготвения разтвор, напръскайте сместа по цялата повърхност на меката мебел и потупвайте внимателно със суха кърпа. Ако има по-трудни за махане петна оставете сместа да постои 10-ина минути преди да подсушите с кърпа.
 6. За да избегнете по-често пране на меката мебел, е хубаво при разливане на течности по тапицерията да действате веднага. Винаги трябва да се внимава като подсушавате разливания по меката мебел. С леки потупвания със суха кърпа не би трябвало да има проблем, но ако не внимавате, течността може да се напои по-дълбоко в текстила.

Премахване на неприятни миризми от дивана и креслата

Понякога не е нужно да използвате препарати и разтвори за почистване на мека мебел. Щом няма петна, но има неприятна миризма останала в тапицерията, може да използвате само сода бикарбонат. Какво прави содата толкова ефективна за почистване на меката мебел в дома? Първо, содата неутрализира неприятните миризми. Второ, заради това, че е прахообразна, може да навлезе по-добре в текстила и да извлече влага или миризми от мебелите.

Дали ще почиствате килим, диван или фотьойл, метода е един и същ. Ще ви е нужно само по-голямо количество сода бикарбонат и прахосмукачка.

 1. Първо, минавате меката мебел с прахосмукачка.
 2. Поръсете щедро количество сода по цялата повърхност.
 3. Оставете около 30 минути. Ако прецените може да оставите дори час, или два, не е проблем, това няма да навреди на тапицерията.
 4. Минавате още веднъж с прахосмукачката. Ако трябва направете го два пъти, за да сте сигурни, че няма останала сода в текстила.
 5. Можете да също да прибавите и няколко капки етерично масло към содата за приятен аромат в стаята.