В леглото прекарваме долу-горе ⅓ от живота си и естествено, с годините матраците събират доста мръсотия и петна. Особено ако имате деца или домашни любимци може да е трудно да поддържате дюшеците в добро и хигиенично състояние. Затова тук ще споделим няколко трика, които ще ви улеснят при прането на матраците.

Премахване на неприятна миризма в 4 лесни стъпки

Ако знаете как правилно да премахнете неприятните миризми от матрака, това може да допринесе за по-добрият ви сън нощем.

Първо трябва да почистите матрака с прахосмукачка, отгоре и отстрани. Най-добре се получава с прахосмукачка за автомобили, но ако нямате и най-обикновен модел ще ви свърши работа. Не се притеснявайте за долната страна засега, ще стигнем и до там.

Може и да не си усещаме сами естествената миризма, но с времето тя попива в дюшека и завивките ни. Докато спим в матрака проникват много бактерии от пот, кръв, прах и какво ли още не. Ако изпирането на матрака се пренебрегва дълго време, дори и ние ще го усещаме и това не е приятно, нито е добре за здравето ни. За да постигнете приятна и свежа миризма в спалнята, поръсете сода бикарбонат по цялата повърхност на матрака и внимателно потъркайте с четка, за да проникне хубаво в матрака. Оставете го да постои 10-30 минути, за да може да попие добре.

Следващата стъпка е да минем още един път с прахосмукачката. Първото почистване с уреда премахва замърсяванията, космите и праха от повърхността на матрака. Второто се прави, за да извлечем содата, която е попила влагата и неприятните миризми от матрака.

След като сме приключили с горната страна, обръщаме матрака и повтаряме процедурата и върху долната страна на матрака. За по-ефективно действие, може заедно със содата да сложите и лавандулово, или евкалиптово масло, които също имат антибактериален ефект, а и ще оставят приятен аромат в спалнята. Освен това, лавандуловото масло също помага за спокоен и дълбок сън.

Как да премахнете петната от матрака си

Матраците ни събират различни видове петна – кръв, урина, както и други телесни течности. Принципно е добре да се погрижете за замърсяванията веднага, но понякога сънят е по-важен. За щастие, петната могат да се махнат и след като вече е минал по-дълъг период време.

Премахване на петна от кръв от матраката

Петната от кръв се махат най-лесно, ако са още пресни. Но дори и кръвта да е засъхнала лесно ще изперете матраката със следната рецепта:

Ще са ви нужни:

  • ¼ чаша въглероден пероксид
  • 1 лъжица течен сапун
  • 1 лъжица сол
  • Съставките се разбъркват заедно докато се получи смес с гъстота на паста
  1. След това нанесете сместа на петното и оставете докато изсъхне
  2. Отстранете изсъхналата паста с помощна четка или суха гъба.
  3. С кърпа (бяла, за да не остане цветно петно от кърпата) потопена във въглероден пероксид внимателно потупвайте върху мястото докато не се махне останалото от петното.

Премахване на петна от урина от матрака

Ако имате домашни любимци или деца, може да се случи да се изпишкат върху матраците. Петната от урина са много трудни за махане, но не е невъзможно, ако следвате тази проста рецепта.

Ще са ви нужни:

  • 3 чаени лъжички сода бикарбонат
  • около 200гр въглероден пероксид
  • 1 ч.л. течен сапун

Направете смес от тези съставки и натопете бяла кърпа или чист парцал в сместа. Почистете петното върху матраката с внимателно потупване, докато не отстраните следите от урина. Не прекалявайте със сместа, за да не увредите текстилната повърхност. Достатъчно е кърпата да е съвсем леко напоена. За да “изплакнете” разтвора, потупайте матрака с чиста леко влажна кърпа. Оставете мястото да изсъхне напълно, преди да сложите свежи чаршафи.

За да избегнете неприятни миризми и петна на матраците ви вкъщи, слагайте допълнителен калъф или топ матрак и си осигурете хигиена и спокоен сън.