В продължение на предишната ми статия Почистване със сода (част 1) съм подбрала още няколко интересни употреби на содата. Както вече добре знаете содата бикарбонат или позната повече като сода за хляб, освен за готвене има голямо приложение и в почистването. Най-важната нейна черта е, че не е химически препарат и няма никакви химикали, които могат да дражнят кожата или пък дихателните пътища.

В банята

Както всички добре знаем много често в банята има наслоявания, както от сапун, така и от мръсотия, а може и мухъл. За да премахнете упоритите петна от повечето повърхности в банята, използвайте паста от сода за хляб ( 3 части сода за хляб, една част вода). Нанесете я върху петната, оставете я да престои. След това го разтъркайте като можете да използвате четка за зъби или гъбичка, ако има по-силна замърсеност. Изплакнете и забършете.

Четките или гребените за коса могат да бъдат почиствани в разтвор от сода за хляб и вода. Напълвате един леген или друг удобен за случая съд, с хладка вода, добавяте 2-3 с.л. сода за хляб и пускате гребена и четката за коса. Оставяте ги известно време да преседят, след което обилно ги изплаквате на чешмата и вече са готови отново за употреба.

За профилактика на каналите можете също да използвате сода. Изсипете една чаена чаша сода в канала, след това една чаена чаша оцет. Изчакайте малко (5-10 минути) и изсипете една чаша вряла вода. По този начин можете един път месечно да прочиствате каналите и да ги поддържате.

 

Къде още може да се използва содата за хляб?

За да премахнете неприятни миризми от килима, може да го поръсите със сода за хляб. Оставете го да престой малко и след това с прахосмукачка изсмучете содата. Ако има необходимост, можете да повторите действието.

Ако има пушач в къщата, а на теб миризмата на цигари те дразни. Просто постави малко сода в пепелника и ще неутрализира миризмата мигновено.

Гумените детските играчки могат да се почистват с ¼ чаша сода за хляб разтворена в 1 литър топла вода. Потопете играчките в разтвора и ги оставете за няколко часа. След това ги изплакнете и ги избършете с чиста кърпа.

Содата за хляб е ефективна и при почистване и на грес.

За да премахнете изгорялата храна от грила, го поръсете със сода за хляб. Оставете го няколко часа, за да подейства содата, след което остатъците от храна лесно ще паднат.

Имате детски надуваем басейн и не знаете как да го почистите?!? Можете без никакъв проблем да почистите абсолютно целия басейн с разтвор от сода за хляб и вода 1:1 или ако е по-силно замърсен можете да използвате вместо вода оцет.

За почистване на сребро, използвайте паста от 3 части сода за хляб и 1 част вода. Разтрийте пастата върху всички сребърни елементи , след това изплакнете с топла вода и подсушете с мека кърпа.

Както виждате содата е приложима не само в кухнята, но и в почистването. Ако сте решили да я използвате по-често, моя съвет е да закупите по-голяма разфасовка, защото тя има дълъг срок на годност. Единственото нещо, с което трябва да се съобразите е да не е на влажно място. Иначе няма никакъв проблем, защото не е токсична и дори детето да я опита, няма да има никакви неприятни последствия.