След месеци на печене фурната става доста замърсена. Натрупаната грес и овъглена храна се превръщат във въглерод, предизвиквайки силен мирис на изгоряли, когато готвите. Това натрупване и покриване на фурната с остатъчна храна и мазнина, може да са причина и опасност от пожар.

Първото и най-важното нещо е да се определи типа на вашата фурна. Има няколко вида стандартни печки, но всеки от тях изисква малко по-различен метод за почистване.

Самопочистващата фурна има функция, която ви позволява да се нагрява до такава висока температура, че наслоената храна и мазнина, ще се превърнат в пепел.

Текстурираните печки имат порцеланов слой, който е проектиран така, че да изгори разпръсналата се храна и мазнина, докато използвате самата фурна.

Обикновените фурни без почистващи функции трябва да се почистват редовно и за съжаление на ръка.

Изберете най-подходящото време за почистването на фурната, когата вашата кухня е най-свободна и нямате други задължения в нея. Пазете децата и домашните любимци далеч от кухнята във времето, когато сте решили да почиствате фурната, тъй като ще има необходимост да се нагрява до много високи градуси, а и има възможност да изпуска миризма на изгоряло. Отворете прозорците, за да се проветрява помещението, така че да не вдишвате изпаренията.

Самопочистващи се фурни

Извадете решетката от фурната, както и страничните стилажи. Поставете ги в мивката като я напълните с топла вода като добавите няколко капки веро. Оставете ги да се накисват. Включете режима за самопочистване. Тогава фурната се самозаключва и се нагрява до между 800-900 градуса по Фаренхай (420-480 градуса по Целзий). Фурната ще се самопочиства между 2-6 часа.

В това време мазнината и прегорялата храна ще се превърнаъ в пепел. След самопочистването, оставете фурната да изтине поне 2 часа. Когато минат двата часа отворете вратата на фурната, изметете пепелта с малка четка и лопатка.

Избършете фурната с влажна микрофибърна кърпа и след това полирайте с кухненска хартия. Почистете от вътрешната част с чиста кърпа като можете да използвате разтвор от оцет и вода в съотношение 1:1. Изчистете и решетката и стилажите със сапунената вода, а ако има по-силна замърсеност използвайте и гъбичка. Изплакнете ги и ги подсушете с кърпа, а след това ги поставете във фурната.

Текстурирани фурни

Решетката и стелажите отново се накисват във вряла вода с веро, за да се накисват. Направете си почистващ разтвор като в бутилка от 1л. добавете 4 супени лъжици сода за хляб като разклатете, за да се разтвори содата. След това прелейте домашно приготвения препарат в пулвелизатор, за да ви е по-лесно при почистването на фурната.

Вземете пулвелизатора и напръскайте вътрешността на футрната като акцентирате върху овъглените и оцветените области. Като за по-силно замърсените фурни може да увеличите съотношението на содата в препарата. Загрейте фурната за около 30-40 минути. След това я оставете да изтине за около 2 часа и вече може да я забършете с влажна микрофибърна кърпа, а за полир отново може да се използва кухненска хартия. Почистете и изплъкнете решетките и стелажите, подсушете ги и ги поставете във фурната.

Почистване на фурна

Повторете метода за почистването на решетката и стелажите като при по-силна замърсеност може да добавите и няколко супени лъжици оцет. Направете си отново домашен разтвор от сода и вода. Напръскайте вътрешността на фурната като отво обърнете внимание на наслоена мазнина и овъглената храна. Оставете да се накисне фурната с препарата поне за 1 час.

Пробвайте дали объглената част се е разтворила, а ако е още твърда я напръскайте отново с домашния препарат от сода и отново я оставете да преседи 1 час. Използвайте стъргало за премахване на винетки от автомобилното стъкло. След като премахнете замърсеността вземете четка с лопатка, за да съберете остатъците. Избършете фурната още веднъж с направен разтвор 1:1 оцет и вода.

След третирането фурната трябва вече да е напълно почистена. Ако все пак има още остатъци използвайте амоняк. Изсипете амоняка върху замърсените области и ги оставете за около 30 минути, вземете стъргалото и премахнете замърсеността, а след това забършете фурната с влажна къпра и полирайте с кухненска хартия.

Екипът на професионална фирма за почистване „Клийн Хелп“ винаги ще Ви помогне при почистването на дома Ви!