Иноксът или известен още като неръждаема стомана-18, който съдържа до 18% хром и 8-10% никел. Съдържанието на хром определя устойчивостта му към корозия, а добавеният никел позволява полиране до блясък, подобрява корозоустойчивостта при високи температури и придава здравина. В последните години е много модерно да се слага инокс, както върху електрическите уреди, така и като акцент върху шкафове и мебели. Не можем да отречем, че иноксът придава изящност и красота, но е много труден за поддръжка.

Как да почистим инокса?

Ако върху повърхността на инокса има остатъци от храна, вземете пластмасова стъргалка и я премахнете. Почиствайки трябва да бъдете много внимателни и да не нарушите горния слой на инокса. Важно е да се отбележи да не използвате шпатули, които са дървени, метални и т.н., защото те със сигурност ще оставят трайни следи върху иноксовия слой. След като вече сте премахнали храната или натрупаната замърсеност вземете микрофибърна или памучна кърпа, но да не са с дълги влакънца. Причината да се избягва употребата на този вид кърпи е защото, докато почиствате много често падат влакънца. В този случай е още по-неприятно, защото за да ги премахнете трябва да пипнете инокса и веднага остават пръсти върху горния му слой. Вземете кърпата и леко я намокрете, след което втрийте малко сапун за ръце. С леки движения по посока на самия инокс почистете инокса. Когато сте го почистили добре с чистата и суха страна на кърпата забършете хубаво.

Как да върнем блясъка на инокса?

Сега идва най-трудната част. За полирането на инокса може да използвате зехтин, лимоново масло или бебешко олио. В този случай пак се използва микрофибърна кърпа или памучна такава, като пак подчертавам, че не трябва да са влакнести. Леко навлажнете кърпата и сложете малко от полиращият продукт, който сте избрали да ползвате. Започнете да полирате инокса като внимавате да е в посоката на самата стомана. Също така не слагайте много от полиращия препарат, защото инокса няма да може да го поеме и ще седи все едно е омазан с олио дълго време. Но е напълно нормално до първия един ден да иноксът да седи леко мазен.

Купувайки си уреди с иноксово покритие или шкафове, имайте предвид, че не само сте се сдобили с красотийка, но и че ще полагате много усилия за неговото поддържане и блясък. Много е важно да знаете, че трябва да се въоръжите с много време и търпение, както и да изключите всякакви абразиви и киселини в допир до инокса. Също така избягвайте да слагате магнити върху иноксови покрития, защото те ги надират. Но все пак, ако вече има драскотина и искате да я скриете, слагайте смело.

Ако се чудите как се почиства с газирана вода, тук можете да прочетете повече по темата.