Почистването на дома е част от ежедневието на всички. Но понякога има замърсявания и петна, които се махат толкова трудно, че чак ни се ще да си затворим очите и да продължим деня, без да им обръщаме внимание. За съжаление, по този начин се трупа повече и повече работа и задачата става все по-трудна! Ето защо, решихме да съберем на едно място списък с разнообразни трикове, които ще ви улеснят почистването на дома!

10 трика за по-лесно и бързо почистване на дома

  1. Почистете лесно и бързо микровълновата печка с вода и лимон! В една чаша вода изцедете сока на няколко лимона и сложете в микровълновата. Включете уреда за 2 минути и оставете вратата затворена още 5 минути. Така парата ще си върши магията и след това лесно ще избършете замърсяванията с чиста влажна гъба. С този трик микровълновата печка ще бъде блестяща и ухаеща свежо на лимон без да прибягвате до токсични препарати.
  2. Струва ли ви се, че постоянно давате пари за нови гъби за домакинството и банята? Тези пособия за чистене и лична хигиена бързо се захабяват и стават развъдник за бактерии, но дали е необходимо да ги изхвърляме? Ако пуснете гъбите в микровълновата печка за 2 минути на висока температура, ще убиете всички микроби и ще удължите живота на пособията за чистене!
  3. Слушалката на душа ще блесне от чистота с помощта на малко бял оцет. Напълнете найлонова торбичка с оцет, потопете накрайника вътре и завържете. Оставете да престои една нощ така. На сутринта махнете торбичката и пуснете силна струя вода. Варовикът и плаките по слушалката ще са изчезнали и душът ще блести като нов!
  4. Как да направите мултифункционален разтвор за почистване на целия дом! Сложете 6 големи лъжици сода бикарбонат с един литър топла вода. Може да използвате разтвора за да почистите уредите в кухнята, плотовете и вратите на шкафовете, подовете и плочките в цялата къща. С кърпа или парцал нанесете течността на мястото, което искате да почистите, оставете за 5-10 минути и изтъркайте с четка или грубата страна на домакинска гъба. Накрая подсушете със суха чиста кърпа.
  5. Старата ви четка за зъби е за боклука? Използвайте я за чистене на труднодостъпни места. Четките за зъби са малки и можете да махнете мръсотията от ъглите в банята, във фугите, на первазите и други места, където се събират бактерии, плесен, и други неприятни замърсявания.
  6. Имате алергични реакции към повечето почистващи препарати? Можете да си направите сами натурален разтвор за чистене с оцет, вода и етерично масло! Смесете 1 част вода с 1 част бял оцет в празна спрей бутилка. Добавете ароматно масло по ваш избор за благоухание.
  7. Задръстена мивка? Содата бикарбонат и белият оцет пак са героите на деня! Изсипете 1 чаша сода в канала, залейте с 1 чаша бял оцет и поставете влажна кърпа отгоре. След 5 минути излейте 2-3 чаши гореща вода и тръбите ще се прочистят, а мивката ще бъде отпушена лесно и без химия.
  8. Имате останала малко стара водка в хладилника? Не я изхвърляйте! Може да дезинфекцирате цялата баня с алкохола! С гъба нанесете водката по плочките, тоалетната чиния, мивката. След това изплакнете в хладка вода. Така лесно и бързо ще премахнете бактериите и микробите в банята!
  9. По тоалетната чиния остават петна, които не се махат въпреки, че сте пробвали различни почистващи препарати? Изсипете една кутийка кока кола, като обливате стените на цялата тоалетна чиния отвътре и оставете да постои една нощ. На сутринта изчистете с четката за тоалетна и пуснете водата. Тоалетната изглежда като чисто нова без петна!
  10. Използвайте дебели домакински ръкавици, за да премахнете космите от домашните любимци от мебелите вкъщи и дрехите си. Намокрете ръкавиците и прокарайте ръка по повърхността на дивана, килима, или палтото, което обикновено се чисти толкова трудно. Ще видите, че космите лесно се събират на топка и не остават дори тези, които са набити навътре в тъканите.