На всички ни е добре позната газираната вода. Малко от нас знаят колко голямо приложение може да има тя в нашето домакинство. Повечето от нас я познават като просто напитка, която лекарите не одобряват особено. Също като оцета, който е голям наш приятел при почистването на дома, но с разликата, че не е киселина. Газираната вода разгражда бактериите и в много отношения може да измести химическите препарати, познати ни добре от веригата магазини.  Нека се запознаем с някои от нейните употреби, които могат да са полезни в почистването на дома ни.

Премахване на боя след ремонт

Всяка една домакиня изпада в ужас след като в дома е имало ремонт. След цялостен ремонт или просто леко освежаване на дома, винаги има много работа. Най- страшното и притеснителното за всяка една от нас е при вида на боя върху пода, дограмата или шкафовете.

Веднага почваме да мислим за това как да я премахнем, но и да не нарушим горния слой. Мили дами, варианта е – газирана вода. Ще ви е нужно повече търпение, но ефекта ще е огромен. Вземете една кърпа и я напоете с газирана вода, след което напоете петното, повтаряйте това действие и ще видите как само след няколко дена, боята ще се разяде. Най-важното  е, че ще запазите повърхността, която третирате, независимо каква е тя.

Почистване на баня

Наред с най-неприятните неща е и почистването на банята. Отнема много време и за жалост тя е винаги мръсна. Бързо и лесно ще почистите плочките в банята като си направите разтвор от  един литър газирана вода и сок от един лимон. Сложете разтвора в един пулвелизатор и напръскайте плочките, след това ги разтъркайте с четка. Облейте с хладка вода, след което можете да забършете с микрофибърна кърпа, за да подсушите плочките.

Същия разтвор можете да използвате да дезинфекцирате тоалетната чиния като я оставите един час да поседи напръскана с газираната вода и лимоновия сок. След което с четката разтъркайте хубаво, пуснете водата и ще имате чиста и дезинфекцирана тоалетна чиния. Но, газираната вода почиства много добре и хромираните аксесоари в банята. Това, което трябва да направите след като напръскате, веднага да подсушите с микрофибърна или полираща кърпа. Тогава вече банята освен, че ще е чиста, дезинфекцирано, но и ще има и неотразим блясък.

Премахване на ръжда

Вярвате или не – газираната вода премахва и ръжда. Напръскайте ръждясалата част директно с газираната вода, ако това не е възможно, напоете памучен плат и натъркайте ръждясалия участък. След което забършете и от ръждата няма да има и помен.

Премахване на петна от тъкани

Много често ни се случва да разлеем нещо върху килима, мокета, матрака, дивана или в колата. Не се притеснявайте, газираната вода и тук може да се пребори. Впръскайте газирана вода в тъканта, вземете четка и разтъркайте хубаво, изчакайте да изсъхне. Да, петното вече няма да го има и даже няма и да си спомняте къде е било. Същият метод действа безотказно и при петна върху дрехи.

Премахване на дъвка

На всеки един от нас, поне веднъж в живота му се е случвало да седне върху дъвка, да я залепи върху килима или дори е попадала в косите ни. Винаги има решение. Напръскайте директно дъвката с газирана вода и след това я отстранете с шпатула. Ако случайно дъвката е в косата, потопете кичура в чаша с газирана вода и изчакайте, докато дъвката не се разгради и падне.

Отпушване и почистване на канали

Случва се да се запуши канала на кухненската мивка или този в банята. Излейте литър, литър и половина газирана вода. Изчакайте 30 минути и след това пуснете гореща вода. Ще имате отпушен и чист канал и то без да сте използвали вредни химикали.

Наред със содата бикарбонат или по-добре позната като сода за хляб, оцета, лимоновия сок, газираната вода е голям помощник при почистването на дома. Ако трябва да почистите хладилника, може да прочетете повече по темата тук.