Винаги, когато дойде момента за почистване на прозорците, ни се иска по някакъв начин да избягаме или да прескочим този момент. Намираме всяка една друга дейност за по-приоритетна или по-приятна, само и само да не ни се наложи да мием пак прозорците. Замисляли ли сте се колко по-лесно и по-бързо би било, ако при почистването на прозорците използвате препарат, който можете сами да приготвите у дома? Така ще си спестите часове стоящи пред рафтовете в магазина, докато се чудите кой пореден препарат за прозорци да изберете. Прочитайки етикетите със съдържанието си мислим: „Сигурно и той ще оставя мъглявини и няма изобщо да чисти и ще бъде поредния безполезен препарат на рафта в килера!“

Приготвянето на домашен препарат за измиването на прозорците е много лесно, освен това ще ви отнеме само няколко минути, а след това резултатът ще бъде поразителен. Най-хубавото е, че всички необходими съставки ги имаме в къщи.

Как да приготвим препарата?

Необходим ви е средно голям съд като го напълнете с 1,5л. или 2л. вода. След това добавете 1 чаша спирт, който спокойно можете да закупите от близката аптека за няколко стотинки, ако не е наличен у дома. Спиртът освен, че действа като дезинфектант, но и в по-студените дни не позволява на водата да замръзне. Към разтвора добавете и 2-3 супени лъжици оцет и няколко капки препарат за миене на съдове. След като разбъркате домашно приготвения разтвор, може да добавите и няколко капки етерично масло в любим за вас аромат. Етеричното масло освен, че ще помогне при почистването на прозорците, ще придаде много приятен аромат, който ще се задържи и след почистването.

Вече домашния препарат за почистване на прозорци е готов и го изсипете в един пулвелизатор или често наричаната от нас пръскалка, за да ви е по-лесно при измиването на прозорците. Ще са ви необходими и ще няколко неща, за да сте вече напълно готови и въоръжени, за да направите стъклата ви чисти и бляскави. Подсигурете си микрофибърна и полираща кърпа, ако не разполагате с такива у дома, можете да вземете една или две памучни кърпи. Вземете и кухненска хъртия или вестинк. Добавете и гъбичка с лек абразив, за да не надерете стъклото, ако прозорците ви са по-силно замърсени.

Време е за почистване

От тук нататък процедурата по почистването на прозорците ви е доста добре позната. Напръскайте стъклото с домашния препарат. Ако са ви по-силно замърсени използвайте и гъбичка, за да разтъркате препарата по-добре. След това вземете микрофибърната или памучната кърпа и оберете препарата и замърсеността от прозорците. За да станат стъклата още по-бляскави ги полирайте с полиращата кърпа или с кухненска ролка, но може да използвате и вестник.

Ако искате да си спестите голяма част от физическите усилия, може да си купите от инструментите за почистване на прозорци. Като в този случай след като напръскате с препарата, разтъркайте с гъбата, а след това издърпайте с гумата, която е от другата страна. Но имайте кърпа под ръка, за да може да попиете след използването на гумата, както и да забършете и самата гума.

Домашно приготвения препарат освен при почистването на прозорците, можете спокойно да го използвате и за почистване на стъклени маси, врати, рафтове, огледала, както и за стъклата на душ кабината. Освен това ви дава и сигурност за здравето ви, което е доста важно, защото в себе си не съдържа никакви химикали и даже не е нужно да използвате предпазни средства като ръкавици. Така ще почистите безупречно своите прозорци по-лесно и по-бързо, а и ще спестите и някой друг лев, в купуване на неефикасни почистващи препарати.

Дами, ако вече изчистихте прозорците, може да се отдадете на заслужена почивка на дивана с чаша кафе, наслаждавайки се на една кристална картина. Ако дивана ви е кожен тук може да научите повече начини, за да задържите неговата красота.